Monday, August 13, 2012

Pers Prensesin Mumyasi

Prof. Dr. Sevil Atasoy'a hayranligimi beni yakindan taniyanlar bilirler. Yazdiklarini, kitaplarini, televizyon programlari ve röportajlarini ilgiyle okur, izlerim. Kendisi son televizyon programinda enteresan bir sahtecilikten söz etti ki, seytanin aklina gelmez! Bir Pakistanli ve bir Iranli'nin basrolünde olduklari bir hikaye. Bu iki dolandirici ellerinde bir lahitin ve lahitin icinde bir mumya ile Karaci Müzesi'ne basvuruyorlar. Bir Pers prensesinin mumyasini bulduklarini ve bunu müzeye satmak istediklerini belirtiyorlar. Müze yetkilileri derhal polise basvurarak, iki kafadari eski eser kacakciligindan tutuklatiyorlar. Meger aslinda sanilandanin cok daha ötesindeymis suclari ve sade birer kacakci degillermis.

Cok sayida cesitli alanlardan uzmanlarin olusturdugu ekip, lahit ve mumyayi incelemeye aliyorlar. Mumya bir hasirin üzerinde yatiyor ve bir mermer lahit icinde. Mermer lahit ise bir ahsap tabut icinde. Ahsap tabutun üzerinde oyma ve süslemeler var. Mumyanin yatirildigi hasira yapilan karbon14 testine göre o hasirin yalnizca 4 yasinda oldugu, sanildigi gibi 2000 - 2500 senelik birsey olmadigi anlasiliyor önce. Mumyalamada kullanilan kimyasallarin ise Misir mumyalama stiline tekabül ettigi ortaya cikiyor ve buna bir anlam verilemiyor. Ic organlarin cikarilmasi icin yapilan kesigin olmasi gerekenden daha büyük ve teknik olarak yanlis oldugu, bunun yani sira Misir usulünce mumyalanmasina ragmen Misirlilar'in kalbi yerinde biraktigi, oysa bu bedende kalbin de olmadigi görülüyor. Mumyanin üzerindeki plakaya kazinan isim de hatali. Farsca ismi yerine, o prensese Helenlerin taktigi isim naks edilmis. Ahsap tabut üzerindeki süslemeler incelendiginde de kursun kalem izlerine rastlaniyor. Oysa kursun kalem 1500lerin ortasinda bulunup, kullanimi 1800lerde yayginlasan modern bir gerec. Son olarak beden bastan ayaga inceleniyor ve mumyalanmada dahi cürüyüp yok olmasi gereken bir takim dokularin hala yasadigi görülünce, uzmanlar yeni ölmüs bir bedeni calistiklarini anlayip dehsete düsüyorlar.

Bu veriler isiginda, Pakistanlilar bir mumyalama cetesi ile karsi karsiya olduklarini fark ediyorlar. Muhtemelen genc bir hanimi katleden, ya da hanüz ölmüs bir bedeni mumyalamak icin kaciran cetenin diger üyeleri belli ki (en azindan) bir tarih uzmani, bir marangoz, bir mermer ustasi, bir kimyager, bir doktor ve bir kuyumcu.
Bir sahte mumyanin karaborsa fiyati 4 - 5 milyon dolarmis! Dünyanin bir cok müzelerinde Misir Mumyasi olarak sergilenenlerin de aslinda sahte olduklari düsünülmekteymis.

Bu arada asil hikayede sözü edilen mumyanin boyun ve belinde kiriklar görülmüs. Saniliyor ki bütün bu mumyalama islemi bir cinayet ile baslamis.

Maddi karsiligini alacagini bildigini zaman elini kana bulamaktan cekinmeyenlere insan denmesin.

Sevgiyle kalin,
Janet.

No comments:

Post a Comment